close

Afspraak maken


Om een afspraak te maken met de praktijk kunt u ons het makkelijkste bereiken via het invullen van het aanmeldformulier, wij bellen u dan zo snel mogelijk terug voor het plannen van een intake. Wilt u toch liever bellen, dan kan dat natuurlijk ook.

arrow right Telefoon 06 51 64 40 24 arrow right Vestigingen en openingstijden


    Hyperventilatie bij kinderen

    Als je dochter of zoon een sneller gaat ademen, benauwdheidsklachten, duizelig of andere lichamelijke klachten heeft dan kan dit duiden op ademhalingsdysregulatie. Ook wel een dysfunctionele ademhaling of hyperventilatie genoemd. Hyperventilatie is geen ziekte en ook niet gevaarlijk maar het kan wel beangstigend zijn.

    Ademdysregulatie betekent letterlijk het niet kunnen regelen van de ademhaling. Het ritme van de ademhaling is verstoord en heeft een niet natuurlijk ritme. De ademhaling wordt als het ware op slot gezet, waardoor de volledige longcapaciteit niet goed wordt benut. Daarbij kan je kind klachten ervaren van kortademigheid, druk op de borst, duizeligheid, tintelingen, hartkloppingen en koude handen of voeten.

    Soms kan er ook sprake zijn van een hyperventilatie-aanval. Deze duurt nooit langer dan een half uur.

    Er is lichamelijks en psychisch vaak niets met je kind aan de hand, maar is alleen de ademhaling even ontregeld. Dit kan mogelijk ontstaan na covid, maar vaak is het gerelateerd aan spanning en stressklachten. Geen zorgen! Deze problemen zijn gemakkelijk te verhelpen.

    Vaak wordt de diagnose door de huisarts of door een arts gesteld in het ziekenhuis. Je dochter of zoon zal worden doorverwijzen naar onze praktijk. De kinderfysiotherapeut zal in de intake vaak al erachter komen waardoor de ademhalingsdysregulatie ontstaat. Hierna zal de ademhaling van uw kind worden bekeken en andere aanvullende testen afgenomen. Daarnaast zullen adviezen gegeven worden en oefeningen gericht op de ademhaling, waarbij ook vaak de ontspanning wordt meegenomen.

    Wat kunnen jullie zelf doen?

    • Kijk of je zoon of dochter de UITademing kan verlengen. Ademt je kind bijvoorbeeld 2 seconde in, probeer de uitademing minimaal 3 seconde te laten duren. Bellenblazen bv goed spel hiervoor. Zo’n groot mogelijke bel laten blazen.
    • Probeer naar de buik IN te ademen door hier een knuffel of handen op te leggen zodat je ziet dat je buik omhooggaat. Oefening goed om in bed te doen.
    • Probeer eens yoga of meditatie oefeningen.

    Mocht je twijfels of vragen hebben over de ademhaling van je kind, meldt je kind aan via onze website en laat de kinderfysiotherapeut meekijken en jullie adviseren.